وب اپلیکیشن (Web Application (PWA چیست؟ وب اپلیکیشن چه تفاوتی با طراحی وب سایت دارد؟ مزایای طراحی وب اپلیکیش نسبت به طراحی اپلیکیشن بومی چیست؟ و… را در این مقاله مورد بررسی قرار می دهیم. اگر پاسخ این سوالات برای شما حائز اهمیت است تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
اپلیکیشن تحت وب یا وب اپلیکیشن پیش رونده چیست؟
در این بخش به تعریف دقیق اپلیکیشن تحت وب می پردازیم. وب اپلیکیشن یا نرم افزار کاربردی تحت وب (Web Application) ترکیبی از وب سایت و اپلیکیشن است. به عبارتی دیگر گوگل با ارائه این طرح بی نظیر به شما این قابلیت را می دهد تا با استفاده از PWA که کوتاه شده عبارت (Progressive Web Apps) به معنای اپلیکیشن تحت وب پیش رونده، میباشد یک وب سایت داشته باشید که کارکرد آن کاملا مشابه اپلیکیشن است. به بیانی دیگر می توان این چنین وب اپلیکیشن را تعریف کرد:
وب اپلیکیشن (Web app) برنامه یا نرم افزاری است که از طریق مرورگر ها و اینترنت در اختیار کاربران قرار می گیرد. نرم افزارهای Web app بر روی یک سرور قرار می گیرند و کاربر از طریق آدرس ip یا URL به قسمت های مختلف Web app دسترسی خواهد داشت.
وب اپلیکیشن پیش رونده با ورود خود به عرصه دیجیتال مارکتینگ مزایای بسیار خوبی را با خود به همراه داشته است که در بخش های بعدی مقاله به آنها اشاره خواهیم کرد. بهتر است قبل از بررسی مزایای وب اپلیکیشن، تفاوت آن با وب سایت را بازگو کنیم.
مقایسه وب سایت و وب اپلیکیشن پیش رونده
- وب سایت فضایی از اینترنت است که بر روی یک سرور قرار گرفته و تمرکز اصلی آن روی محتواست در حالی که وب اپلیکیشن پیش رونده (PWA) همچون اپلیکیشن های بومی روی معرفی خدمات و عملکرد متمرکز است.
- در وب سایت، دسته بندی مخاطب وجود ندارد و همه کاربران می توانند به یک نسبت از محتویات وب سایت بهره مند شوند. این در حالی است که یک وب اپلیکیشن بر اساس تعاملاتی که با کاربر داشته است، اطلاعات را پردازش کرده و به کاربر نشان می دهد. یعنی مطالب نمایش داده شده برای هر کاربر بر اساس سن، علاقه، جنسیت و … متفاوت با دیگر کاربران است.
- برای استفاده از وب سایت باید کاربران به اینترنت متصل باشند در حالی که استفاده از وب اپلیکیشن پس از یک بار بارگزاری به صورت آفلاین نیز ممکن است.
مزیت های ویژه وب اپلیکیشن
بعد از معرفی وب اپلیکیشن و مقایسه آن با وب سایت وقت آن است که با هم مزیت های ویژه و طلایی وب اپلیکیشن را بررسی کنیم.
- ویژه ترین مزیت وب اپلیکیشن را به جرات می توان حذف محدودیت استفاده از اپلیکیشن اختصاصی سیستم عامل نام برد. با ظهور وب اپلیکیشن کاربران اپلیکیشن Android و اپلیکیش IOS دیگر محدود به اپلیکیشن های موجود در گوگل استور و اپ استور نیستند. محدودیت اینکه یک کاربر اندروید صرفا می تواند از اپلیکیشن های مخصوص اندروید استفاده کند یا یک کاربر آیفون فقط باید برای اپلیکیشن های مورد نیاز خود به اپ استور سر بزند با وجود وب اپلیکیشن دیگر وجود ندارد. با هر سیستم عاملی می توان فقط با وارد کردن آدرس وب اپلیکیشن در نوار جستجوی مرورگر به اپ مورد نظر خود دست یافت.
- وب اپلیکیشن ها فضایی از رم شما را درگیر خود نمی کنند. تقریبا تمام کاربران اگر سری به میزکار گوشی هوشمند یا تبلت خود بزنند با تعدادی اپلیکیشن بلا استفاده رو به رو خواهد شد که بخشی از حافظه دستگاه آنها را نیز به خود اختصاص داده است. در چنین شرایطی برای دست یابی به حافظه بیشتر اپلیکیشن های بلا استفاده حذف خواند شد. وب اپلیکیشن یک صفحه در اینترنت است و فضایی از حافظه دستگاه شما را اشغال نمی کند و این یکی دیگر از مزیت های ویژه آن است.
- وب اپلیکیشن با استفاده از فناوری طراحی واکنش گرا در هر دستگاهی که جستجو شود با همان ابعاد صفحه نمایش خود را وفق داده و به صورت استاندارد به نمایش در می آید.
- اپلیکیش های تحت وب با استفاده از مرورگر کروم قابل جستجو هستند و از همه هیجان انگیزتر این است که در پروسه دستیابی به آنها مرحله دانلود و نصب، وجود ندارد و این یعنی سرعت و راحتی کار با آنها به مراتب بیشتر از اپلیکیشن های بومی است.
- یکی از معایب اپلیکیشن های بومی این است که هر از چند گاهی باید آنها را به روز رسانی کرد تا به درستی کار کنند و نکته جالب اینجاست که این دردسر در وب اپلیکشن وجود ندارد و این نرم افزارهای کاربردی تحت وب به لطف فرایند سرویس ورکر همیشه به آخرین نسخه به روز هستند.
- استفاده از بستر HTTPS در وب اپلیکیشن (Web Application (PWA موجب شده تا PWA امنیت بالایی داشته باشد.
ویژگی های وب اپلیکیشن به طور خلاصه:
- نمایش استاندارد بر روی دستگاه های مختلف
- عدم استفاده از رم دستگاه با ذخیره سازی داده ها روی یک فضای ابری به صورت محلی
- قابلیت طراحی به زبان های مختلف
- سرعت، دقت و عملکرد خوب
- قابلیت خوب اجرا بدون نیاز به نرم افزار جانبی