بی شک اسباب بازی ها نقش بسیار مهمی در افزایش خلاقیت و هوش کودکان دارد بعضی اسباب بازی ها مانند جورچین ها و آجرهای خانه سازی تاثیر بیشتری در بهبود خلاقیت و بعضی دیگر مانند دوچرخه و سه چرخه تاثیر قابل توجهی در افزایش توانایی های جسمانی کودک دارند, اما آنچه مهم است این که همه این اسباب بازی ها کودک را برای پذیرش نقش های جدید در زندگی اجتماعی آینده اش آماده می کنند
بیشک اسباببازیها نقش بسیار مهمی در افزایش خلاقیت و هوش کودکان دارد. بعضی اسباببازیها مانند جورچینها و آجرهای خانهسازی تاثیر بیشتری در بهبود خلاقیت و بعضی دیگر مانند دوچرخه و سهچرخه تاثیر قابل توجهی در افزایش تواناییهای جسمانی کودک دارند، اما آنچه مهم است این که همه این اسباببازیها کودک را برای پذیرش نقشهای جدید در زندگی اجتماعی آیندهاش آماده میکنند.
با توجه به اینکه صنعت اسباببازی در داخل کشور تصمیم به جهش و رشد دارد، چند سالی است ارتقای سطح کیفی اسباببازیهای داخلی در اولویت قرار گرفته که خود میتواند علاوه بر تامین آیندهای ایرانیتر برای کودکان ما، بستری برای کارآفرینی نیز باشد.
در این میان هدف این است که تولیدکنندگان و طراحان اسباببازی از فناوریهای جدید در طراحی و ساخت اسباببازیها استفاده کنند.
نخستین نمایشگاه صنعت اسباببازی و دستاوردهای دومین مسابقه ملی طراحی و ساخت اسباببازی با هدف رونمایی از فناوریها و شیوههای جدید تولید اسباببازی، تبادل اطلاعات و ایجاد زمینهای برای ارائه طرحهای جدید در زمینه ساخت اسباببازی، در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
با نگاهی گذرا به غرفههای موجود به نظر میرسد شرکتکنندگان استفاده از فناوریهای جدید را بشدت مورد توجه قرار دادهاند و به همین دلیل سطح کیفی اسباببازیها نیز نسبت به دوره گذشته بالاتر بود.
کمتر کودکی را پیدا میکنید که بازیهای کامپیوتری را به بازیهای سنتی ترجیح ندهد. مادرها و پدرها با وجود اینکه سعی میکنند هر طور شده قوانینی وضع کنند تا برای بچهها محدودیتهایی را ایجاد کرده و مانع از وابستگی آنها به دنیای دیجیتالی شوند، سرانجام میپذیرند این بازیها، بازیهای امروزی است و بچهای که اصطلاحا قرن بیست و یکمی است باید با اسباب بازیهای امروزی بازی کند.
استفاده از گوشیهای تلفن همراه و تبلتها به عنوان ابزاری برای سرگرمی موجب نگرانی شرکتهای بزرگ اسباببازی در سراسر دنیا شده است. آنها از اینکه ممکن است اسباب بازیهای سنتی محبوبیتشان را از دست بدهند بشدت نگران هستند اما باید پذیرفت کودکان امروز استفاده از ابزارهای دیجیتالی یا اسباب بازیهایی که به نوعی برگرفته از این فناوریها باشد را ترجیح میدهند بنابراین تغییر اسباببازیها به سبک فناوریهای روز ضروری است.
اسباب بازیهای جدید این امکان را برای کودکان فراهم میکند تا بتوانند با عملکرد ابزاری که در دنیای واقعی وجود دارد آشنا شوند. ویژگی مشترک همه اسباب بازیها اعم از سنتی و مدرن، وجود عنصر آموزشی در درون آنهاست. یادگیری زمانی بهتر است که بتوانیم چیزی را طراحی کنیم یا بسازیم. به همین دلیل است که آجرهای خانهسازی در دنیای اسباببازیها محبوبیت زیادی دارد چرا که میتواند ابزاری برای کسب تجربه و یادگیری باشد.
- رقابت اسباببازیهای مدرن و سنتی
به گفته مهندس اسماعیل محمدیان، دبیر اجرایی دومین مسابقه ملی طراحی و ساخت اسباببازی، برگزاری مسابقات ملی طراحی و ساخت اسباببازی بیش از دو دهه است در سطح دنیا مورد توجه قرار گرفته است. نخستین بار این مسابقات سال ۱۳۷۳در ایالات متحده آمریکا و با هدف معرفی بهترین اسباببازی سال برگزار شد.
از دو دهه پیش کارشناسان متوجه شدند توجه به اسباببازی کودک به عنوان یک استاندارد ضروری است. پیشترها به دلیل درگیریهای مختلف مانند مشکلات اقتصادی، توجه به طرح و نوع اسباببازیها در سطح دنیا چندان مورد توجه نبود اما به نظر میرسد در این دو دهه صنعت اسباببازی رشد خوبی کرده است.
چند سالی است مسابقات ملی اسباببازی به صورت ملی و بینالمللی در نقاط مختلفی از جهان برگزار میشود. برای مثال مدتی پیش در مسابقات ملی اسباب بازی در لندن و پیش از این نیز مسابقات بینالمللی اسباببازی در امارات متحده عربی برگزار شد.
محمدیان در ادامه میگوید: در کشور ما مسابقه ملی طراحی و ساخت اسباببازی به صورت دو سالانه از سال ۱۳۸۹ از سوی پایگاه ارتباط با دانشآموزان دانشگاه صنعتی شریف برگزار میشود. هدف اصلی از برگزاری این مسابقه تشویق دانشآموزان به استفاده از قوه خلاقیت است اما برگزاری چنین مسابقاتی میتواند در رشد صنعت اسباببازی از نظر همسویی با فناوریهای جدید و امروزی که مورد توجه بسیاری از کودکان و نوجوانان است تاثیر گذار باشد.
در مرحله نخست دومین دوره مسابقات ملی طراحی و ساخت اسباببازی، ۳۷۴ گروه ثبتنام کردند که از میان آنها ۱۸۵ گروه موفق به ساخت اسباببازی و ارسال آن به دبیرخانه مسابقه شدند و داوری در دو مرحله انجام شد. مرحله اول داوری، به نوعی غربالگری بود که در آن معیارهایی مانند اسباببازی بودن، اصالت ایده، نحوه عملکرد اسباببازی و مجموعهای از معیارهای کلی مد نظر قرار داشت و در مرحله نهایی داوری، برترینها انتخاب شد.
به طور کلی، اسباب بازیها در دستههای مختلف طبقهبندی میشود. اسباببازیهای رباتیک و اسباببازیهایی که براساس مدلسازی از مصنوعات بشری ساخته میشود، همان نقطه عطف تغییر اسباببازیهای امروزی نسبت به اسباب بازیهای سنتی است.
اسباببازیهای حرکتی و مهارتی و اسباببازیهای فکری و پرورش مهارتهای شناختی از اسباب بازیهای سنتی و فرهنگی است.
در این نمایشگاه آن دسته از اسباببازیهایی که جنبه کمک درمانی دارد یا در جنبههای مختلف آموزشی و کمک آموزشی مورد استفاده قرار میگیرد بیشترین طرفدار را داشت و بیش از دیگر اسباببازیها مورد توجه قرار گرفت. از دو سال پیش تا امروز روند رو به رشدی را در زمینه طراحی و ساخت اسباببازیهای کمک درمانی شاهد بودهایم.
انتظار میرود اسباببازیهای رباتیک و اسباببازیهایی که براساس مصنوعات بشری مدلسازی میشوند یا اینکه مبتنی بر فناوریهای دیجیتالی است در آیندهای نزدیک به رقیبی جدی برای اسباببازیهای سنتی تبدیل شود.
به همین دلیل ضروری است نقش فناوریهای جدید در ساخت اسباب بازیهای فکری هم مورد توجه قرار گیرد. حتی در سطح دانشگاه هم چنین روندی مشاهده میشود. بعضی از استادان برای ارائه درس از فناوریهای جدید و بعضی دیگر از روشهای سنتی که همان گچ و تخته است، استفاده میکنند اما به نظر میرسد روشهای مبتنی بر فناوری اثرگذارتر است.
اگر اهداف مختلف اسباببازیها در قالب فناوریها گنجانده شود، نه تنها محبوبیت اسباببازیها افزایش پیدا میکند بلکه از اثرات مخرب فناوریهای دیجیتالی هم تاحد زیادی کاسته میشود.
با وجود این استفاده از فناوریهای جدید به این معنی نیست که اسباببازیهای سنتی به دست فراموشی سپرده میشود بلکه به نظر میرسد اسباببازیهای سنتی نیز همچنان در آینده محبوب است و جایگاه خودش را دارد.
- ردپای فناوریهای جدید در دنیای اسباببازیها
در نمایشگاه بینالمللی اسباببازی که مدتی پیش در هنگکنگ برگزار شد از اسباببازیهای جدیدی رونمایی شد که عملکرد آنها مبتنی بر فناوریهای روز دنیاست.
یکی از ویژگیهای اسباببازیهای امروزی این است که اغلب آنها از طریق گوشیهای هوشمند قابل کنترل است. تنها کافی است برنامه کاربردی اختصاصی یا نرمافزار خاصی که برای بازی با یک اسباببازی طراحی شده است روی گوشی تلفن هوشمندتان نصب کنید. به این ترتیب میتوانید از آن برای کنترل از راه دور تانک، ماشین یا هواپیما یا حتی هدف قرار دادن موجودات فضایی خیالی استفاده کنید.
یکی از انتقادهای مطرح شده درباره اسباببازیهای امروزی تاثیر نامطلوب آن بر میزان جنب و جوش کودک است. اما مثل اینکه برای این کار هم چارهای اندیشیده شده است.
ورزشهای مجازی هم طرفداران خاص خودش را دارد و این امکان را فراهم کرده تا کودکان امروزی بتوانند در داخل خانه و در هنگام بازی هم تحرک داشته باشند و ورزش کنند. استفاده از فناوری سلولهای خورشیدی هم در بسیاری از اسباببازیها مورد توجه قرار گرفته است.
قرار است بتدریج باتریها از دنیای اسباببازیها کنار گذاشته شوند. قرار گرفتن مجموعهای از سلولهای خورشیدی روی بدنه اسباببازیهای مختلف، روشی ساده و کمهزینه برای تامین انرژی مورد نیاز آنهاست. این سلولهای خورشیدی از نورخورشید یا نور لامپ اتاق به عنوان منبعی برای تامین انرژی اسباببازی استفاده میکنند.
بند اول و دوم دوبار تکرار شده
امروزه بیشتر کودکان به بازی های کامپیوتری علاقه دارند تا استفاده از اسباب بازی های سالم
الان طوری شده که واقعا به سختی میشه بچه ها رو از تبلت و موبایل جدا کرد.!
کمتر کودکی را پیدا میکنید که بازیهای کامپیوتری را به بازیهای سنتی ترجیح ندهد. مادرها و پدرها با وجود اینکه سعی میکنند هر طور شده قوانینی وضع کنند تا برای بچهها محدودیتهایی را ایجاد کرده و مانع از وابستگی آنها به دنیای دیجیتالی شوندواقعا هم به سختی میتوان کودکان را از دنیای دیجیتال جدا کرد.
واقعا هم لازم است که اسباببازیها به سبک فناوریهای روز تغییر کنند.
برای جذب و سرگرم کردن کودکان با اسباب بازی باید اسباب بازی ها رو مطابق با فناوری روز ساخت که برای کودکان هم جذاب باشد.
الان دیگه تبلت و موبایل جز وسایل بازی کودکان به شمار میاد
خیلی از والدین از همون سنین کم برای کودکانشون وسایل دیجیتالی چون تبلت و موبایل فراهم میکنند که این اصلا خوب نیست.!
به نظر من الگوی رفتاری کودکان در استفاده از وسایلی چون تبلت و موبایل والدین و بزرگتر ها هستند چرا که کودکان با دیدن این وسایل در دست والدین برای استفاده از آن تحریک و کنجکاو میشوند.
والا پسر من که الان فقط با کامپیوتر و تبلت بازی میکنه و هر کاری کردم نتونستم به سمت بازی سالم سوق بدم
برای خلاق کردن کودکان باید کودکان رو به ساخت اسباب بازی تحریک و تشویق کرد.
خب این اشتباه والدین هم هست که برای تشویق کودکانشون وعده وسایلی چون تبلت و موبایل را میدهند میتوانند برای وعده دادن به کودکان ابزار های تفریحی سالم تری را پیشنهاد کنند.
روش خوبی برای جذب کودکان به اسباب بازی های سالم با شیوه نوین است.
الان که بیشتر کودکان مدام سرگرم بازی های کامپیوتری مخرب هستند.
خیلی از خانواده ها از سنین کودکی دست فرزندانشون به جای وسایل بازی سالم تبلت میدهند. که به نظر من در این میان خانواده ها مقصرند.
دیگه تفریحات و وسایل بازی کودکان هم عوض شده
والا الان بیشتر بچه ها از موبایل و تبلت دارن استفاده میکنن
اونقدری که موبایل و تبلت برای کودکان امروزی سرگرم کننده هست دیگه جذب لوازم بازی های فکری و سالم کودکان نمیشوند.!
روش خوبیه
والدین هم باید در این زمینه همکاری کنند.
فکر میکنم در ایجاد گرایش کودکان به اسباب بازی های پر خطر والدین هم نقش دارند.
بهتر است که لوکیشن را در عمومی نکرد در اخبار زیادی شاهد آسیب ها و تبعات این کار برای افراد مختلف بودیم.
انقدر که تبلت و موبایل برای کودکان سرگرم کننده و جذاب است بازی های فکری و سالم برایشان جذاب نیست.
اینکه از سنین کودکی به جای وسایل بازی سالم که محرک خلاقیت و هوش کودکان باشد والدین تبلت و موبایل در اختیار کودکان قرار میدهند اصلا خوب نیست چرا که اثرات مخربی را درآینده خواهد داشت.
استفاده از سرگرمی هایی چون تبلت و بازی های کامپیوتری کودکان رو تنبل بار می آورد چرا که هیچ بازی حرکتی نمیکنن و خلاقیتی از خودشون نشان نمیدهند.