بسیاری مفهوم فناوریاطلاعات را با کامپیوتر و انفورماتیک ادغام میکنند، این درحالیست که اینها ابزارهای فیزیکی فناوری اطلاعات میباشند نه تمامی آنچه که فناوری اطلاعات پوشش می دهد. سید حامد خسروانی شریعتی در مقالهای در همین زمینه آوردهاست که:” با فرض اینکه فناوریاطلاعات یک سیب باشد، کامپیوتر، شبکه، نرمافزار و دیگر ابزارهای مرتبط با این حوزه همانند دم سیب است که میوه توسط آن تغذیه میگردد، حال این خود سیب است که محصول اصلی است و هدف و نتیجه در آن خلاصه میگردد. “
زمینههای IT
امروزه معنای اصطلاح «فناوریاطلاعات» بسیار گسترده شدهاست و بسیاری از جنبههای محاسباتی و فناوری را دربر میگیرد و نسبت به گذشته شناخت این اصطلاح آسانتر شدهاست. چتر فناوری اطلاعات تقریباً بزرگ است و بسیاری از زمینهها را پوشش میدهد. متخصص فناوریاطلاعات وظایف گوناگونی دارد، از نصب برنامههای کاربردی تا طراحی شبکههای پیچیده رایانهای و پایگاه دادههای اطلاعاتی. چند نمونه از زمینههای فعالیت متخصصین فناوری اطلاعات میتواند موارد زیر باشند:[۲] فناوریاطلاعات و علوم کتابداری و اطلاعرسانی ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. در ایران متولی اصلی فناوری اطلاعات و ارتباطات را وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات میدانند.
ابزارهای نرمافزاری مدیریت خدمات فناوریاطلاعات
با افزایش چشمگیر تنوع تجهیزات و خدمات مربوط به فناوریاطلاعات، مدیریت خدمات ارائه شده در این حوزه نیز با چالشهای فراوانی روبرو شدهاست. مدیریت رسیدگی به مشکلات و درخواستها، مدیریت تجهیزات و منابع در رابطه با خدمات پشتیبانی فنی و تخصیص آنها به کاربران، و همچنین نظارت، کنترل و برنامهریز در این زمینه از جمله مواردی است که مدیران حوزه فناوریاطلاعات را بر آن میدارد تا برای خود ابزارهای سودمند و کارا تدارک ببینند. از جمله این ابزارها، میتوان به نرمافزارهای مدیریت خدمات فناوری اطلاعات اشاره نمود که میتوانند مدیران و کارشناسان و تکنسینها را در این رابطه یاری نمایند.
فناوریاطلاعات در ایران
در ایران همیشه بحث بر سر متولی اصلی فناوریاطلاعات وجود داشت تا با تغییر نام وزارت پست و تلگراف و تلفن در سال ۱۳۸۲ به وزارت ارتباطات و فناوریاطلاعات و مهمتر از آن ایجاد معاونت فناوریاطلاعات وزارت ارتباطات، خود را متولی اصلی فناوریاطلاعات در کشور مطرح ساخت. از این سال به بعد توسعه همهجانبهای در این وزارتخانه صورت گرفت تا شرکتها و مراکز متعددی زیر مجموعه آن تشکل یافتند و هر یک از آنها با توانمندیها و فعالیتهای بسیار، تحولات فراوانی را شکل داده و باعث گسترش وضع ارتباطی کشور در بخشهای پست و مخابرات شدند. معاونت فناوری اطلاعات به منظور تدوین راهبردها، سیاستها، برنامههای بلند مدت و اهداف کیفی و کمی بخش توسعه فناوری اطلاعات و ارائه آن به شورای عالی فناوریاطلاعات معاونتی تحت عنوان معاونت فناوری اطلاعات در ساختار سازمانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در نظر گرفته شد؛ و کمکم سازمانهایی مثل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات زیرساخت نیز در این رابطه شکل گرفتند.
فناوری اطلاعات در دانشگاههای ایران
در بیشتر کشورها این دانش در دانشگاهها با عنوان رشته «فناوریاطلاعات» (Information Technology) شناخته میشود، در حالیکه در ایران بر اساس تصمیم سازمان آموزش عالی کشور عنوان «مهندسی فناوریاطلاعات» برای این رشته بکار برده میشود و رشتهای نیز تحت عنوان مهندسیفناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به پیشنهاد وزارت ارتباطات و فناوریاطلاعات اخیراً در دانشگاههای ایران تدریس میشود. برای نخستین بار دانشگاه صنعتی امیرکبیر اقدام به پذیرش این رشته کرد و اولین فارغالتحصیل آن درمقطع دکتری نیز از این دانشگاه بوده است. در بین دانشکدههای فنی و حرفهای نیز برای نخستین بار دانشکده شهید شمسی پور اقدام به پذیرش این رشته در مقطع کاردانی نمود. همچنین رشتهٔ میانرشتهای دیگری با عنوان رشته «مدیریت فناوری اطلاعات» در دانشگاههای ایران و دیگر کشورها وجود دارد که از ترکیب دو رشته «مدیریت» و «فناوریاطلاعات» به وجود آمدهاست. رشته مهندسی فناوری اطلاعات به چگونگی سازماندهی و ساماندهی دادهها میپردازد و رشته مدیریت فناوریاطلاعات به چگونگی تدوین سیستم و استفاده از دادهها میپردازد. هرکدام از این رشتهها دارای گرایشهای ویژه خود هستند که در دانشگاههای ایران به شرح زیرند:
مهندسی فناوریاطلاعات:
- تجارت الکترونیک
- سیستمهای چندرسانهای
- مدیریت سیستمهای اطلاعاتی
- امنیت اطلاعات
- شبکههای کامپیوتری
- طراحی و تولید نرمافزار
- مهندسی فناوریاطلاعات (IT)
علم اطلاعات و دانش شناسی:
- مدیریت اطلاعات
- بازیابی اطلاعات و دانش
- علم سنجی
- اقتصاد و بازاریابی اطلاعات
- مدیریت دانش
- تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده کاوی
گرایشهای رشته مدیریت فناوریاطلاعات:
- مدیریت منابع اطلاعاتی
- سیستمهای اطلاعات پیشرفته
- نظام کیفیت فراگیر
- کسب و کار الکترونیکی (کارشناسی ارشد)
- مدیریت دانش (کارشناسی ارشد)
- مدیریت رسانه (کارشناسی ارشد)
- فناوری اطلاعات پزشکی (کاربرد فناوریاطلاعات در پزشکی)
گرایشهای رشته مهندسی فناوریاطلاعات و ارتباطات:
- مدیریت شبکه
- دیتا و امنیت شبکه
- ارتباطات سیار
- مدیریت ارتباطات و فناوریاطلاعات
- سیستمهای چند رسانهای
دروس تخصصی مهندسی فناوریاطلاعات
درسهای تخصصی کارشناسی مهندسی فناوریاطلاعات عبارتند از:
- مبانی فناوریاطلاعات
- مهندسی فناوریاطلاعات
- تجارت الکترونیکی
- مدیریت و کنترل پروژههای فناوریاطلاعات
- برنامهریزی استراتژیک فناوریاطلاعات
- آموزش الکترونیکی
- محیطهای چند رسانهای
- پروژه فناوریاطلاعات
- کارآموزی IT
- گرافیک کامپیوتری
- ریاضی
- دروس تخصصی شبکه
منبع: زومیت
ممنون اطلاعات جامع و مفیدی بود.
بسیاری مفهوم فناوری اطلاعات را با کامپیوتر و انفورماتیک ادغام میکنند، این درحالیست که اینها ابزارهای فیزیکی فناوری اطلاعات میباشند نه تمامی آنچه که فناوری اطلاعات پوشش می دهد.
کاملا درست